Wijncursus: wat is het verschil tussen WSET en SDEN?

Wijncursus: wat is het verschil tussen WSET en SDEN?

Vaak krijg ik de vraag welke wijncursus ik heb gevolgd. Mijn antwoord is niet zo standaard, want ik heb twee – bijna dezelfde – cursussen gevolgd: SDEN-3 en WSET-3. Ze lijken hetzelfde, maar dat zijn ze niet.

WSET of SDEN, welke te kiezen?

Laten we beginnen met het obvious verschil. WSET is een internationale opleiding, maar inmiddels wereldwijd actief en bekend. SDEN is een Nederlandse opleiding. Mocht taal een barrière zijn, no worries, WSET 2 en 3 worden ook gewoon in het Nederlands gegeven.

WSET

WSET (Wine Spirit Educational Trust) is de grootste wijnopleider ter wereld, is gevestigd in London en werkt samen met 600 opleiders wereldwijd. In Nederland is de Wijnstudio de grootste aanbieder. Het biedt vijf niveaus aan: WSET-1 t/m 4, waarbij level 4 ook wel de Diploma Course wordt genoemd. Na de diploma course kun je verder met Master of Wine. Een enorm zware opleiding die tot nu toe zo’n 350 geslaagden wereldwijd telt. De Nederlandse Marije Bockholts is bezig met deze opleiding en doet daarvoor verslag voor Perswijn. Leuk om te lezen! Op dit moment heeft Nederland drie Masters of Wine: Frank Smulders, Cees van Casteren en Job de Swart.

Verwar de term Master of Wine niet met Master Sommelier uit de Netflix-serie SOMM. Beide titels bestaan, maar zijn niet hetzelfde. Master Sommelier is de hoogst haalbare titel van de Court of Master Sommeliers. Het verschil zit ‘m in service, het sommelier-zijn, eigenlijk. Gastronomie en parate kennis is de focus van een CMS, terwijl een MW zich toelegt op wijnbouw, wijn maken en wijnhandel. Ze zijn beide in ieder geval enorm moeilijk. In 2018 interviewde ik Jan Willem van der Hek die op dit moment bezig is met het Master Sommelier traject.

SDEN

Dan de Nederlandse versie: SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering en is zo’n beetje het Nederlandse antwoord op WSET, maar dan anders. SDEN biedt ook vijf niveaus aan:

 1. Wijnvignet
 2. Wijnoorkonde
 3. Wijnbrevet
 4. Vinologenopleiding
 5. Magister Vini

De laatste twee kun je alleen bij de Wijnacademie in Maarn volgen. Magister Vini is het hoogst haalbare wijndiploma van Nederland.

Zijn de niveaus hetzelfde?

Niet helemaal. Eigenlijk zit SDEN tussen de WSET opleidingen in. Het grootste verschil is dat SDEN meer gericht is op feitenkennis (wat, waar, hoeveel) en WSET gaat meer over praktisch inzicht (waarom, verklaar, verbind).

 1. SDEN-1 Wijnvignet
 2. Basiscursus van de Wijnstudio
 3. SDEN-2 Wijnoorkonde
 4. WSET-2
 5. SDEN-3 Wijnbrevet
 6. WSET-3 Advanced
 7. Vinologenopleiding
 8. Diploma Course

Basiskennis

De SDEN-3 cursus heeft mij een goede basis meegegeven. Het focust op de feiten en dat is belangrijk, want anders kom je nergens. Die basiskennis heb je nodig. Welke wijnen vallen er onder AOC Entre-Deux-Mers? Wat is Condrieu? Heeft Duitsland meer of minder oppervlakte aan wijngaarden dan Sicilië?

Bij WSET-3 leer je verbanden leggen. Het gaat ook veel dieper in op de wijnbouw, snoeitechnieken en vinificatiemethoden. Het niveau ligt hoger dan SDEN-3. Voor mij was het dus een perfecte volgorde om eerst SDEN-3 te doen en dan WSET-3.

Proefmethode

Het leuke aan WSET is de proefmethode: The Systematic Approach to Wine Tasting. Door een lijst af te werken (kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, alcohol, tannine, etc.) leer je wijn in hokjes te plaatsen. Heel vet als je een wijn blind proeft en je raadt wat het is! Het gaat natuurlijk lang niet altijd goed (lees: het gaat vaak mis), maar het geeft je wel heel veel richting. Ik heb over les 1 een blog geschreven: Aan de studie: WSET 3 Advanced. Deze proefmethode leer je al bij WSET-2 en breidt zich steeds verder uit. Dit helpt echt.

Veelgestelde vraag: waarom koos ik niet voor de vinologenopleiding?

Dat kan nog steeds, maar de term Master of Wine klinkt zo tof dat ik destijds ben overgestapt naar WSET. Ik ben ook nieuwsgierig naar de Diploma Course en ontdekte dat als je de vinologenopleiding hebt afgerond je eerst nog een paar modules uit WSET-3 moet halen voordat je naar de Diploma Course mag.

En daarbij, het geld groeit niet op mijn rug, dus ik moet keuzes maken. Ik koos voor WSET-3. Inmiddels ben ik met verdienste geslaagd en klaar voor de Diploma Course. In september (2018) ga ik van start. Mijn avonturen leg ik vast in de serie ‘De weg naar Weinakademiker‘.

Volg niet alléén maar cursussen, trek er ook op uit. Ga op vakantie naar een wijnland, combineer je strandvakantie met een bezoek aan een wijngaard. En pak leuke proeverijen en festivals mee. Check de wijnagenda van 2019 met wijnvertier door heel Nederland.

Extra’tje: ik geef beide cursussen – op niveau 2!

Ja, leuk toch? Check de Wijncursussen-pagina voor meer informatie en planning.

Foto is gemaakt door Prisca Visser.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

4 comments

 1. Avatar Nicole says:

  Beste Nadien,

  Ik lees dat jij eerst SDEN3 hebt afgerond en daarna SWET3. Denk je dat het mogelijk/do-able is om meteen de SWET3 opleiding te doen? Hoor het graag van je :)

  Groeten,
  Nicole

 2. Avatar Margriet says:

  Beste Nadien,

  Ook ik heb vorig jaar het examen voor het wijnbrevet SDEN-3 met succes afgerond. Graag wil ik mijn wijnkennis vergroten door een vervolgopleiding te gaan volgen. Is het zo dat je bij WSET eerst niveau 3 moet volgen voordat je de Diploma course kunt gaan doen? Ik vind het lastig om informatie over de vereiste vooropleiding te vinden op de website van WSET. Vandaar mijn vraag aan jou ?.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.