Wijnpraat met Jan Willem van der Hek

Wijnpraat met Jan Willem van der Hek

Een van de redenen dat ik met Jan-Willem afspreek is omdat ik enorm nieuwsgierig ben in de weg die hij aflegt richting Master Sommelier. Ik kwam de opleiding voor het eerst tegen op Netflix. De documentaire SOMM volgt zes sommeliers, die bezig zijn met het binnenhalen van deze prestigieuze titel.

Dat alleen al is reden genoeg om hem eens een keer te ondervragen. Maar ook ben ik benieuwd naar zijn andere werkzaamheden in de wijnwereld. Hij importeert, geeft advies en verkoopt. Druk baasje, want hij heeft ook nog een boek geschreven, getiteld: Dat smaakt naar meer. De hoogste tijd voor wijnpraat met Jan-Willem van der Hek.

Wanneer ben je begonnen met CMS, Jan Willem?

“Ik ben in 2013 begonnen met de eerste twee delen Introductory en Certified Sommelier. De opleiding tot Master Sommelier bestaat uit vier delen: Introductory, Certified Sommelier, Advanced Sommelier en Master Sommelier. Intro en Certified doe je in één weekend en is prima te doen. Het is te vergelijken met WSET3. Die had ik in 2010 gedaan.”

Waarom ben je overgestapt van WSET overgestapt naar CMS?

“In die tijd deed ik mee aan sommelier wedstrijden. In 2012 won ik het NK Sommelier en mocht ik Nederland vertegenwoordigen in het buitenland. Daar kwam ik andere Master Sommeliers tegen en besloot ik dat dat de weg voor mij was.”

Hoe ziet het verdere traject eruit van CMS en in welk opzicht is het te vergelijken met WSET?

“Na Certified ga je verder met Advanced. Qua niveau is het te vergelijken met WSETDiploma. Sommige zaken worden minder belicht (bijv. vinificatie), terwijl andere zaken (o.a. Nieuwe Wereld) juist in meer detail aan bod komen. Het moeilijke zit ‘m in het feit dat je alles in één keer moet halen. Haal je een onderdeel niet, dan mag je volgend jaar weer terugkomen om alles opnieuw te doen. Na Advanced wordt aangeraden twee jaar te studeren voor je Master Sommelier examen. In 2016 heb ik voor het eerst mijn examen gedaan.”

Gaat zo’n examen er echt zoals in SOMM aan toe?

“JA! Master Sommelier is de top van de piramide. Slechts een klein percentage komt in aanmerking om überhaupt het examen te doen. Als buitenstaander lijkt het intens – vooral het proeven. Had ik zelf ook. De eerste keer deed ik 40 minuten over in plaats van de 25 minuten die er voor staan. Het moet snel gebeuren: 6 wijnen in 25 minuten. Heftig, maar als het er dan eenmaal in zit, wordt het een soort gewoonte. Al heb ik het nog niet gehaald…”

Hoe ziet zo’n examen eruit?

“Dat was een heel intensief weekend in London. Op de eerste dag krijg je theorie, op de tweede dag proeven en op de derde dag praktijk in The Dorchester. Theorie is mondeling en dat is precies wat het zo moeilijk maakt. Dat is het ook verschil met MW (Master of Wine). MW is analytisch, CMS is parate kennis. Beide zijn enorm moeilijk te behalen, maar hebben wel allebei een duidelijke eigen route.”

Dus je gaat zitten… en dan?

“Het theoriegedeelte is mijn favoriete onderdeel en ik had goed me voorbereid. Op het begin was het makkelijk over classificaties en tweede wijnen in Bordeaux, maar op een gegeven moment wordt het moeilijker met hele obscure, korte vragen. Korte vragen waar de hele materie in verpakt is. Ter voorbeeld: “Uit welke subzone van Rias Biaxas moet de wijn voor 100% uit albarino bestaan?”. Goed, je weet dat er vijf subzones zijn, die hoef je niet te benoemen. Door het op deze manier te vragen toetsen ze de kennis die er voor zit. Zulke vragen kunnen over elk gebied in de wereld gaan.”

Succes met de wedstrijd. (Het goede antwoord is trouwens Soutomaior.)
Je hebt het examen nog niet gehaald toch?

“Nee, in 2016 heb ik mijn theorie en service behaald. Tijdens Master Sommelier hoef je niet alles in één keer te halen. Daar mag je drie jaar over doen (in totaal mag je dus drie pogingen doen om het drietal compleet te maken). Vorig jaar proeven niet gehaald, dit jaar proeven niet gehaald. Dus nu moet ik volgend jaar alle drie opnieuw doen.”

Heftig tussen alle bedrijven door, lijkt me. Want je doet heel veel. Importeren, wijn verkopen, adviseren én een boek schrijven!

“We (Jan Willem en zijn vrouw Laura) zijn eigenlijk begonnen met wijnimport en -verkoop online (cwines.nl). In 2013 werd ik weer Beste Sommelier van Nederland en al snel kwam Lidl om de hoek kijken. Daar moest ik wel even over nadenken, maar het voelde goed, de klik was er. We hebben de markt opgeschud. Dit jaar ben ik gestopt om me meer bezig te gaan houden met andere dingen, waaronder mijn eigen import.”

Vertel me meer over de wijnen die je importeert.

“We richten ons voornamelijk op de Nieuwe Wereld. Dat zijn vooral wijnen uit de Verenigde Staten en Australië. Ik ben gek op Amerikaanse wijnen. Mensen weten (nog) niet wat daar allemaal speelt. Ze denken aan dikke hout wijnen, maar er gebeurt enorm veel, dus vind ik het heel leuk om daarmee te werken.”

Yes, we gaan proeven! Jan Willem schenkt de Australische wijn in van Richard Betts, Master Sommelier. Het is een blend van 90% sémillon en 10% sauvignon blanc uit Barossa Valley – vergist op oud hout. Afkomstig van een oude wijngaard op zandbodem. ‘Tof spul’, aldus Jan Willem. Agreed.

jan willem van der hek

En je boek. Hoe kwam dat op je pad?

“In 2016 ben ik voor de tweede keer Nederlands Kampioen geworden en ben ik benaderd door uitgeverij Unieboek het Spectrum om mijn eerste wijnboek te maken. Snel daarna begonnen de eerste gesprekken over het boek. Het is een boek voor beginnende wijnliefhebbers.”

Terug naar de basis, dus. Makkelijk om te doen?

“Nee, helemaal niet. Heel vaak denk je te moeilijk over wijn. Meestal denk ik al twintig stappen verder, maar wat is nou echt de basis? Wat zijn de basis dingen die je zou moeten weten en hoe schrijf ik dat begrijpelijk op?”

Dat smaakt naar meer
Jan-Willem met zijn eigen boek (Foto: @jwdesommelier)

WINACTIE: Dat smaakt naar meer

Wil jij een gesigneerd exemplaar winnen van Jan Willem van der Hek? Meld je dan aan op de Club’s nieuwsbrief. Ik verloot er 2 onder alle abonnees (oud plus nieuw) en 1 onder de nieuwe leden. Leuk, toch? Dikke tip voor de feestdagen.

Meld je aan & maak kans >

De actie loopt tot CYBER MONDAY, dus 26 november 2018.

Dan komt roussanne op tafel. Een roussanne uit de Verenigde Staten. Jan Willem benadrukt nogmaals dat het niet meer gaat om hout, maar om elegantie. In Californië wordt steeds meer gezocht naar koele klimaten. Een daarvan is Santa Barbara County net boven Los Angeles. Hierin vind je Ballard Canyon, waar veel druivenrassen uit de Rhône te vinden zijn. We proeven de roussanne van Stolpman Vineyards. Mooie wijn, ‘de essentie van roussanne’.

Hoe ben je eigenlijk in het vak gerold? Had je een inspiratiebron of kwam het vanuit jezelf?

“Ik had een bijbaantje in een restaurant en kon in 2009 meedoen met het NK. Toen werd ik vanuit het niks derde en dat was mijn katalysator. Ik dacht als ik nu derde word, dan moet er meer in zitten. Ik was zo zenuwachtig en ik wilde eigenlijk niet meer gaan. Mijn broertje heeft me uit bed getrokken en me meegesleurd. Gelukkig maar…”

Nog een paar ‘makkelijke’ vragen… Wat is je favoriete druif?

“Voor rood is dat sowieso pinot noir. En grenache. En shiraz (…). Voor wit vind ik sémillon interessant. En ook chardonnay, riesling, chenin blanc. Maar het varieert enorm. Het hangt af van de herkomst, de producent en het jaar.”

Wat is je favoriete producent?

“Ik heb laatst kennis gemaakt met de wijnen van Henri Bonneau, Châteauneuf-du-Pape. Die vond ik echt enorm goed. Voor wit ben ik laatst gestart met een wijnhuis uit Amerika, Kalin Cellars. De jongste jaargang voor witte wijn is 1995 en die krijgen we in november binnen. Ze maken sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir.”

Say what? Ik ben verkocht en heb me ingeschreven voor een setje Kalin Cellars. Dat moet je toch proberen: 23 jaar in de kelder.

jan willem van der hek
Wijnen van Jan Willem proeven in Rotterdam? Fitzgerald en Fred hebben een aantal wijnen, waaronder die van Richard Betts, op de kaart staan.

jan willem van der hek

Vergeet je niet aan te melden op de nieuwsbrief en kans te maken op een gesigneerd exemplaar van het boek van Jan Willem.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.