Wijnspijs: de winnende aspergewijn naast risotto met asperges en Hollandse garnalen

Wijnspijs: de winnende aspergewijn naast risotto met asperges en Hollandse garnalen

Of ik de winnende aspergewijn eens wilde proeven? Maar natuurlijk! Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. Wie deze blog volgt, weet dat ik een groot fan ben van het witte goud.

Het wijnhuis Manoir Grignon viel dit jaar in de prijzen met hun muscat sec. Elk jaar kiest¬†de Verenigde Vinologen Nederland en het Nederlands Aspergecentrum de aspergewijn van het jaar. Droge muscat en witte asperges, twee handen op √©√©n buik. Die combinatie is zo’n beetje de klassieker¬†van de Elzas, maar het leuke van deze wijn is dat ‘ie uit het zuiden¬†van Frankrijk komt.

Iets anders dan anders

Alain Grignon, de wijnmaker, wilde eens ‘iets anders dan anders’ maken. Dan zit je met muscat wel goed. Ik serveer vaak een droge muscat of een torront√©s tijdens proeverijen, die wijnen zorgen altijd voor verbaasde gezichten. Het zijn echte aromatische druiven. Explosieve, zwoele geuren van parfum, bloemen en tropisch fruit. Vaak als je aan de wijnen ruikt, verwacht je een zoetige smaak – maar nee, ¬†de smaak is volkomen droog.

Heb je dit jaar nog niet eerder asperges gegeten? Dan raad ik je aan om te beginnen met Asperges met Noorse zalm en hollandaisesaus. Als je de klassieker al hebt gehad, dan is deze risotto¬†leuk om een keer te proberen. Lekker romig door de Parmezaanse kaas en¬†de dikke tip om de risotto even te laten rusten voordat je ‘m opdient.

risotto met asperges en Hollandse garnalen

Wat heb je nodig?

Dit recept is voor 3-4 personen

  • 500 gram witte asperges
  • 250 gram risotto (arborio)
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 50¬†gram parmigiano reggiano (of meer naar smaak)
  • klontje boter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Optioneel: zachtgekookt eitje

Risotto met asperges en Hollandse garnalen

  1. Schil de asperges van top naar beneden en snij het laatste eind van de asperges af. Gooi niks weg.
  2. Gooi de asperges, schillen en eindjes in een pan met kokend water. Kook voor ongeveer 5-6 minuten, laat daarna eventjes staan met de deksel op de pan. Snij na een paar minuten de asperges in stukjes.
  3. Fruit ondertussen een uitje in een beetje boter in een hapjespan. Voeg daarna de risotto toe.
  4. Laat deze ook even ‘wakker’ worden en voeg daarna een beetje aspergewater in de pan.
  5. Herhaal dit totdat de rijst ongeveer gaar is.
  6. Als je een gekookt eitje wil, is het handig die nu klaar te maken.
  7. Voeg na het laatste beetje aspergewater de asperges, geraspte kaas, een beetje peper en zout toe.
  8. Meng alles door elkaar en zet het vuur uit als de risotto er¬†lekker smeu√Įg¬†uit¬†ziet.
  9. Voeg een klein klontje boter toe, meng door elkaar en laat 10 minuten rusten met de deksel op de pan.
  10. Maak dan de borden op met een grote schep risotto, een paar aspergepuntjes bovenop, eventueel een gekookt eitje én maak af met Hollandse garnaaltjes.
  11. Voila, eet u smakelijk!

Wijnspijs

De droge muscat smaakte heerlijk bij de risotto. Het romige van de risotto opende de wijn; de zuren lieten zich iets meer zien. De wijn is sappig, maar niet zwaar. Ik snap wel dat ‘ie heeft gewonnen. Doe mij nog maar een glas!

De aspergewijn van 2017 – Manoir Grignon Muscat Sec – is te koop bij Abels Wijnen voor 6,95.

Korting voor club-lezers:¬†‚ā¨ 5,- korting op een doos Manoir Grignon Muscat Sec (van ‚ā¨41,70 voor ‚ā¨36,70).¬†Code: aspergewijn.¬†Haal ‘m snel in huis!

Voorwaarden:

  • 1 bon per persoon per adres
  • Niet geldig met overige acties
  • Gelden tot en met 24 juli 2017
  • Bij aankoop van meerdere dozen, geldt het voor √©√©n doos (6 flessen)

 

Meer recepten? Check de wijnspijs-pagina. 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.