Wijnspijs: Oosterse zalm wraps

Wijnspijs: Oosterse zalm wraps

Oosterse zalm wraps – Een¬†craving had ik laatst naar de Thaise keuken. De smaken dan, want of ze dit nou precies in Thailand eten, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik bedoel¬†zo’n marinade van sojasaus, honing, chilipeper en koriander. Dat is z√≥ lekker. Ik zocht van alles bij elkaar, vond nog wraps¬†in de voorraadkast en toverde zo dit gerechtje op tafel. Hatsa, wijn erbij & klaar is Kees!

Wat heb je nodig?

Dit recept is voor 2 personen.

  • 300¬†gram zalm
  • 1 bakje kastanje-champignons
  • 2¬†lente-uitjes
  • 300¬†gram bloemkool
  • 1 bosje koriander
  • 2¬†teentjes knoflook
  • 3-4 el honing
  • 6¬†el sojasaus
  • snufje chilipoeder (naar smaak)
  • 1/2 limoen
  • 6 kleine tortilla’s (of 4x groot – wat jij wilt)

Hoe maak je het?

  1. Snij de champignons in plakjes en de bloemkool in kleine stukjes.
  2. Snipper de knoflook.
  3. Maak een marinade van de sojasaus, chilipeper, paar druppels limoensap en honing. Proef even en voeg eventueel toe wat er ontbreekt.
  4. Leg de zalm in een ovenschaal met de huid naar beneden en snij ‘m in aan de bovenkant. Wrijf ‘m in met de marinade. Hou 2-3 lepels van de marinade over.
  5. Zet de zalm dan voor ongeveer 15 minuten in de oven.
  6. Kook de bloemkool al dente.
  7. Zet een wok met olie op hoog vuur en laat heet worden.
  8. Doe de champignons in de pan en bak ze bruin.
  9. Giet de bloemkool af en voeg deze toe aan de champignons.
  10. Snij de lente-ui in ringetjes en voeg deze toe
  11. Gooi de overgebleven marinade bij de groente in de wok en roer nog even op hoog vuur alles door elkaar. Haal de pan dan van het vuur.
  12. Haal de zalm uit de oven en snij in plakjes.
  13. Verwarm de tortilla’s kort in de magnetron of in een pan.
  14. Beleg nu de tortilla met de zalm en de groente en bestrooi met wat koriander.
  15. Eet smakelijk!

oosterse zalm wraps oosterse zalm wraps

Wijnspijs

Sojasaus is niet het¬†makkelijkste ingredient in de wereld van de wijnspijs. Nu zijn er verschillende stijlen sojasaus, maar ze hebben allemaal een zoutig en¬†umami¬†karakter. Dat benadrukt zuren en tannines in wijn, dus¬†opletten geblazen. Zelf ben ik altijd gecharmeerd van¬†Champagne. De zuurgraad, bubbels en het ‘mondspoelende’ effect van mousserende wijn past goed bij dit gerecht. Het doet je verlangen naar meer. Iets heel anders? Sylvaner! Een welbekende speler in de Elzas, en duikt (gelukkig) steeds vaker op in Nederland. Deze druif levert strakke wijnen op.¬†Droog, kruidig en perfect bij sojasaus. Domaine Loew maakt een mooie, te koop bij Wijnkoperij Platenburg.

Andere tip is de zacht geprijsde riesling van de Jumbo: Sankt Anna.

oosterse zalm wraps

Check de wijnspijs-pagina voor nog meer recepten.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.