Wijnspijs: riesling met verse springrolls

Wijnspijs: riesling met verse springrolls

In ons drukke bestaan vinden we, de vriendengroep, gelukkig meestal maandelijks tijd voor een gezamenlijk etentje. Elke maand is het de beurt aan een andere chef, de rest mag zitten en genieten. Onderschat het niet, want de groep telt inmiddels 7 leden. Het is dus wel even beulen in de keuken op de doordeweekse dinsdag of woensdag.

Tijdens het vorige etentje stond de Vietnamese springrol centraal. Lekker, joh. Ook nog eens een bere-gezellige maaltijd, want iedereen kan zijn eigen springrol bij elkaar zoeken en rollen.

Riesling met verse springrolls

Ingredi√ęnten (2 personen)

  • 8 rijstvellen (ik gebruikte die van Yakso)
  • 1 bakje scampi’s
  • 1 paprika
  • 1 komkommer
  • 1 bosui
  • 1 handje pinda’s of cashewnoten, fijngehakt
  • 1 bosje radijs
  • 1/2 courgette
  • Koriander, munt, basilicum (naar smaak)
  • Chilisaus en/of hoisinsaus

Gehakt en marinade

  • 250 gram gehakt
  • 2 teentjes¬†knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 1¬†el gembersiroop
  • 1 el honing
  • 1/2 gedroogde chilipeper (of meer naar smaak)

Stappenplan

  1. Marineer het gehakt met alle ingredi√ęnten – proef en vul aan waar nodig. Hou je van heet, dan voeg je meer peper toe. Hou je van zoet, dan meer honing.
  2. Laat een wok goed heet worden en bak het gehakt gaar.
  3. Snij ondertussen de paprika en courgette in dunne reepjes en blancheer ze.
  4. Snij ook¬†komkommer, bosui, pinda’s in dunne plakjes / reepjes.
  5. Rijstvellen zijn hard en kunnen makkelijk breken, dus pas op. Leg ze √©√©n voor √©√©n in een diep bord met lauwwarm water. Na een minuutje wordt ‘ie zacht en ready to roll.
  6. Leg een zachte rijstvel op een bord en leg de ingredi√ęnten die je er in wilt doen iets onder het midden. Vouw eerst het onderste vel naar boven, daarna de zijkanten en rol dan verder.
  7. Serveer met chili- of hoisinsaus én een glas riesling!

riesling met verse springrolls

riesling met verse springrolls

Wijnspijs

Vanaf nu is dit √©√©n van mijn favoriete gerechten, waar ik de komende tijd nog eens lekker mee ga experimenteren. Andere kruiden, marinades en vullingen – yummy. Het is licht en fris, wat goed past bij de tijd van het jaar. Ultieme voorjaarsgerecht, eigenlijk. Bij zo’n gerecht hoort een wijn met dezelfde eigenschappen. Geen houtgerijpte chardonnay, want die overstemt alles. Nee, licht en fris, zoals een jonge riesling, gruner veltliner of weissburgunder.

Een riesling met een klein zoetje vind je in de Cliffhanger uit de Mosel van de Albert Heijn. Iets droger is de Hain Piesporter te koop bij Marqt en De Gouden Ton.

riesling met verse springrolls

Meer recepten? Check dan de Wijnspijs-pagina.
Ga je dit gerecht ook maken of drink je een topwijn die je wilt delen? Tag me, tag me, tag me! Dat kan via Facebook of Instagram of gebruik de hashtag #leclubdesvins. Santé! 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.