Wijnspijs: risotto al porcini

Wijnspijs: risotto al porcini

Oeh la la, dit is weer zo’n gerecht wat helemaal niet moeilijk is, maar je tafelgenoten zo enorm kan verrassen. Mits je er de goede wijn bij schenkt. Want champignons en wijnen met een aards toontje zijn een match made in heaven! Dit is wel een beetje het moment om de Barolo die je nog hebt liggen op te trekken. Meer over wijnspijs vind je onder het recept.

Voila, risotto al porcini ofwel risotto met champignons.

Ingrediënten:

  • 30 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 2 kleine ui (of 1 grote)
  • 3 teentjes knoflook,
  • 250 gram kastanjechampignons,
  • 300 gram risotto rijst (arborio rijst)
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter groentebouillon (ik gebruikte een blokje)
  • 25 gram roomboter,
  • 75 gram  geraspte Parmezaanse kaas (pecorino mag ook)
  • peper
  • 150 ml heet water
  • olijfolie
  • evt basilicum

Oké, even een kleine waarschuwing tussendoor. Probeer goed het recept te volgen. Gooi echt de boter en de hoeveelheid kaas erbij. Laat het eventjes rusten. Ik zeg dit erbij, omdat ik een snelle-risotto-koker was – waarschijnlijk een schande in de Italiaanse keuken – maar ik pleurde alles bij elkaar en yolo. Maar neem ietsje langer de tijd (het is nog steeds super makkelijk) en je tovert echt een romige, volle, heerlijke risotto op tafel!

risotto-klein-2

Stappenplan:

  1. Week de porcini in een glas met 150 ml kokend water. Zet het daarna apart.
  2. Zet de groentebouillon alvast klaar.
  3. Maak de champignons schoon en snij in kwarten.
  4. Snipper de ui en de knoflook in kleine stukjes.
  5. Doe wat olie in een koekenpan (zo groot dat straks ook de rijst erbij kan) en fruit hierin de ui. Doe halverwege de knoflook er ook bij.
  6. Voeg de rijst toe en bak eventjes mee.
    risotto-klein
  7. Zodra de rijst glazig begint te worden, voeg je de wijn toe.
  8. Wanneer de wijn verdampt is, voeg je lepel voor lepel de bouillon toe. Pas als al het vocht is opgenomen, voeg je een nieuwe lepel toe. Niet overhaasten… Ik roer altijd, maar hoe dat precies zit, weet ik ook niet. De een zegt niet roeren, de ander zegt wel roeren. Lees hier de discussie.
  9. Gooi halverwege, na 10 minuten ongeveer, de porcini, het weekwater en de champignons bij de risotto.
  10. Als dit is opgenomen, ga je weer verder met de bouillon.
  11. Als je klaar bent met de bouillon, mag de pan van het vuur.
  12. Voeg de boter en de kaas (hou een beetje over voor de garnering) toe en laat 5 minuutjes rusten met de deksel op de pan.
  13. Dien de risotto op in diepe borden met geraspte Parmezaanse kaas

Wijnspijs:

Ik zei het al, champignons en wijn is een ultieme combinatie. Eigenlijk kan je wat betreft rood alle kanten op. Dit is zo’n gerecht dat vriendjes is met elke wijn.

Maar als je dan moet kiezen, kies dan voor een aardse wijn. Een pinot noir of nebbiolo bijvoorbeeld. Die doen het fantastisch met champignons. Maar ook een volle witte wijn, zoals houtgerijpte chardonnay of pinot gris, die gaan lekker bij de romigheid van het gerecht.

Het water loopt me nu al in de mond! Heb je nog een mooie Barolo, Barbaresco of een rood of witte Bourgogne liggen? Dan is dit je moment om hem open te maken! Gegarandeerd vuurwerk aan tafel.

 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.