Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingWijnspijs
De recepten van de Club. Van makkelijk tot medium-makkelijk, maar nooit moeilijk. Uiteraard altijd voorzien van een wijntip.
Kerst zal er dit jaar anders uit zien. Waar je misschien voorgaande jaren met z’n tienen aan de kerstdis zit, mogen er nu maar drie mensen aanschuiven. Verdrietig, maar waar. ...
Wine101: Handige tips bij wijnspijs
Wijn en eten. Het combineren ervan is een kunst op zich. Als het goed uitpakt, is het fantastisch. En dan heb ik het over een gevalletje één en één is ...
Boek: De Wijnspijsbijbel
Review: De Wijnspijsbijbel. Laat ik starten met zeggen dat ik een zwak heb voor boeken, vooral als ze over wijn gaan. Mijn bureautje ligt inmiddels vol met boeken die ik ...
Het Grote Wijnspijs Alfabet
Eindelijk mijn eigen wijnspijs alfabet. Na jaren proeven, koken, de mist in gaan of juist tot hemelse ontdekkingen komen heb ik de boel gebundeld in dit lijstje. Een levend lijstje, want ...
Kerstmenu ‘lekker met de meiden’
Afgelopen zaterdag stond het eerste kerstdiner al op het programma. Lekker met de meiden, zo leuk. Doen we elk jaar met een wisselend chef-duo. Dit keer hoefde ik me alleen ...
Wijnspijs: Ik kook, dus ik ben.
Het stond al een tijdje op mijn wishlist: all-out gaan in de keuken. In mijn kelder lag nog een Barolo uit ’10, een riesling uit ’09 en een marsala uit ...
Tartaar van scheermessen met een citroen/tijm vinaigrette
Tijdens de laatste avond van Le Club’s cursus staat er een examen op het programma met daarna een proeverij. De cursisten nemen dan hun favoriete wijn mee en vertellen daar ...
Nog meer klassiekers: 7x rode wijn en kaas
Onlangs was het #nationalwineandcheeseday in Amerika. Klinkt hysterisch, maar waarom ook niet? Het lijkt mij een topdag. Wijn en kaas zijn een gouden duo, mits je natuurlijk de juiste combinaties ...
Het ultieme gevulde brood – dit past bij elke wijn!
Gevuld brood. Tijdens een kleine city trip aan Lissabon kwam deze heerlijkheid op mijn pad. Het stond al heel lang op mijn to-do-lijstje om dit gevulde brood een keer thuis ...
Recept: Brie-notenkroketjes van Roos
Tweede kerstdag. Het is een drukte van jewelste in de keuken. Broer Bastiaan is bezig met de vulling voor het hoofdgerecht, de Beef Wellington, schoonzus Roos maakt brie-notenkroketjes en zelf ...
Wijnspijs: Cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam
Na enig speurwerk op de interwebs kwam ik dit gerechtje tegen: cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam. Qua looks een soort monchoutaart, maar dan hartig. Klinkt goed, toch? Tijdens het kalkoendiner ...
Bij de champagne: brie met frambozen en walnoten
Stel je voor: gesmolten brie met sugar-coated walnoten en frambozen gemarineerd in honing en balsamico-azijn. Kan het leven nog mooier worden dan dit? I think not. Oké, ik zal toegeven ...
6 klassiekers: wijn & kaas
Vorige week was het #nationalwineandcheeseday in Amerika. Klinkt hysterisch, maar waarom ook niet? Ik ga hier eens een aantal blogs aan wijden. Te beginnen met klassieke, toegankelijke combinaties, die iedere wijnliefhebber ...
Hapjes, Voorgerecht, Wijnspijs
Tonijntartaar met avocado & mierikswortel
Het blijft een onoverwinnelijke combinatie: tonijn, avocado en mierikswortel. De tonijn (met de soja) heeft het zoutige, de avocado maakt het gerecht romig en de mierikswortel maakt het spicy. Meerdere ...
Wijnspijs: Pesto from scratch
Tja, wat kan er misgaan als je alle op zichzelf heerlijke ingrediënten bij elkaar gooit? Niks. Dus welkom bij een lesje koken zonder risico! Vandaag maken we zelf pesto. Benodigdheden: ...
Wijnspijs: Gevulde champignons
Het aller-makkelijkste recept waar je gegarandeerd mee scoort: gevulde champignons. Dit is zelfs voor de niet-keukenprinses een koud kunstje. Bovendien combineert het met ongeveer elke rode wijn, dus win-win-winsituatie. Succes ...
Wijnspijs: Terrine van gorgonzola & roomkaas
Dit recept gooit steevast hoge ogen. Heerlijk in combinatie met een dessertwijn – bijvoorbeeld een Sauternes of een glaasje port. Kan ook heel goed met een Amarone. De volgende keer zal ...
Zelf bisque maken en chardonnay drinken
De creatieve initiatieven poppen als paddenstoelen uit de grond en ik kan mijn enthousiasme niet onderdrukken als het om kreeft gaat. Bij Fish Tales kun je verse Oosterscheldekreeft én oesters ...
Ossenhaas met hoisinsaus
Ossenhaas met pepersaus, met gebakken champignons of een rodewijnsaus. Ja, die klassiekers kennen we nu wel. Gelukkig heeft Daniëlle, gastblogger op Le Club des Vins én kookboekenschrijfster, een mooi alternatief. ...
Wijnspijs: pompoensoep en sangiovese
Bij het verzinnen van dit recept had ik van te voren een aantal voorwaarden verzonnen. Het moest een voorgerecht zijn. Nu kun je deze pompoensoep ook prima als volwaardige maaltijd ...
Wijnspijs: coquilles met rieslingsabayon, Hollandse garnalen en zeekraal
Degene die vaker een recept op Le Club des Vins leest, weet dat ik niet van moeilijke recepten hou. Maar wel van imponeren. Dan moet je het slim spelen en ...
Recept: Brie-notenkroketjes van Roos
Tweede kerstdag. Het is een drukte van jewelste in de keuken. Broer Bastiaan is bezig met de vulling voor het hoofdgerecht, de Beef Wellington, schoonzus Roos maakt brie-notenkroketjes en zelf ...
Zelf zalm roken en Philipponnat drinken
Hé pa, zullen we nog zalm roken voor kerst? In dezelfde minuut krijg ik een antwoord terug: ‘ok’. Kort maar krachtig zijn deze priceless appjes altijd. Toch een ding van de generatie, ...
Wijnspijs: Cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam
Na enig speurwerk op de interwebs kwam ik dit gerechtje tegen: cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam. Qua looks een soort monchoutaart, maar dan hartig. Klinkt goed, toch? Tijdens het kalkoendiner ...
Wijnspijs: buikspek, coquille en zoetzure mango
Vroeger was het speklapje op de barbecue mijn favoriet. Lekker doorbakken en knapperig. Maar toen ik voor het eerst een stukje buikspek proefde, wist ik dat ik mijn ultieme guilty ...
Wijnspijs: gnudi van Jamie Oliver
Met de feestdagen tipte mijn collega Erik me al over de gnudi, de naked ravioli van Jamie Oliver. Wel even wat werk om te maken, maar zeker niet moeilijk. Ricotta, ...
Wijnspijs: Tropische tonijnsalade van Bastiaan
Tijd voor een terugblik. Een van de kopstukken van onze kerstmaaltijd was de tropische tonijnsalade met avocado, mango en cherrytomaatjes van broer Bastiaan. Zo’n tropische verrassing als deze kan wat mij ...
Wijnen bij de kerstklassiekers (voorgerechten)
Het is zaterdagochtend en ik typ in ‘kerst voorgerechten’ in Google. Ik surf de pagina’s af die me vertellen wat de populairste kerstgerechten min of meer aller tijden zijn. Op basis daarvan heb ...
Salades, Voorgerecht, Wijnspijs
Wijnspijs: salade van eendenborst met rosé champagne
Woohoo, dit is het ultieme voorgerecht voor de feestdagen. Champagne is natuurlijk al een feestnummer op zich. En dan nu ook nog in roze uitvoering. Volgens Bruno Paillard, directeur van ...
Wijnspijs: snelle garnalencocktail
Dit is zo’n gerecht wat je in een mum van tijd in elkaar flanst en ook nog eens succes oplevert. Een gouwe ouwe. Vroeger stond de garnalencocktail steevast op elke ...
4x Zeeuwse wijn met Zeeuwse gerechten
Razenddruk hebben we het. Zelfs te druk om bij elkaar te eten, terwijl het zo leuk is. ‘Nee, ik kan niet komen, want ik moet nog driehonderd mails lezen’. Altijd maar drukdrukdruk. ...
Hapjes, Voorgerecht, Wijnspijs
Tonijntartaar met avocado & mierikswortel
Het blijft een onoverwinnelijke combinatie: tonijn, avocado en mierikswortel. De tonijn (met de soja) heeft het zoutige, de avocado maakt het gerecht romig en de mierikswortel maakt het spicy. Meerdere ...
Welke wijn bij vitello tonato (inclusief recept)
Een van mijn favoriete recepten én successen is de vitello tonato. Helaas beschik ik niet over engelengeduld in de keuken, dus ingewikkelde recepten laat ik links liggen. Af en toe ...
Wijnspijs: Ravioli met salieboter
Salie is misschien wel mijn lievelingskruid. En boter is sowieso #winning dus gooi dat bij elkaar en je hebt een wereldgerecht. In dit recept kies ik voor ravioli met spinazie ...
Vandaag doen we vegetarisch met de “spiral pie” en Bandol
Hoe deze wijnspijscombi tot stand is gekomen, is anders gelopen dan normaal. Meestal begin ik met de wijn en bedenk ik daar een gerecht bij. Dit keer had ik beide ...
Maak je Kerst makkelijk met de kalkoen van Boers & Boers
Mijn vrienden reageren als haantje de voorste als ik zeg dat ik, net als vorig jaar, weer een kalkoen van Boers & Boers mag proberen. Ze blijven zelfs enthousiast als ...
De ultieme lenterisotto – comfort food goes vega!
Er gaat niets boven een smeuïge risotto. Gastblogger Wouter Moll vertelt je precies hoe je een zo’n romige risotto maakt en welke wijn je daarbij drinkt. Vergeet @woutercooks niet te ...
Wijnspijs: zalm wellington (super makkelijk recept)
Het valt niet mee om iets op tafel te toveren als er veel mensen komen eten. Zo stonden er bij mij laatst een zestal hongerige vrienden op de stoep. Ik ...
Kerst op z’n Engels met de kalkoen van Boers & Boers
Mooi hoe je geïnspireerd kan worden door een ander land. Bij mij was het Frankrijk en wijn. Bij Jan Boers van Boers & Boers was het Engeland en de Copas ...
Wijnspijs: Beef Wellington & Pomerol (makkelijk recept!)
Beef Wellington. Dat stond dus al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Extra feestelijk op tafel; alsof je een cadeautje opensnijdt. Wel hopen dat het lukt en het vlees er ...
Wijnspijs: makkelijke quiche met 5 groenten en oude kaas
Het is zondag en ik krijg trek in quiche. Zo eentje met lekker veel groente! Maar ook met kaas, dus de sticker ‘gezond’ plak ik er maar niet op. Ongezond zou ...
Wijnspijs: pici cacio e pepe met een glas sangiovese
Net boodschappen gedaan, maar ineens kan ik aan niets anders meer denken dan aan pici cacio e pepe. Say what? Ik kende het ook niet voor mijn roadtripje Toscane, nu ...
Mosselen + prei + mosselsaus + wijn = zalig
Als ik in mijn geboortedorp Westkapelle over mosselen begin, dan krijg ik steevast het antwoord: ‘nee, ze zijn er nog niet.’ Hier in Rotterdam liggen ze al in de schappen ...
Wijnspijs: de winnende aspergewijn naast risotto met asperges en Hollandse garnalen
Of ik de winnende aspergewijn eens wilde proeven? Maar natuurlijk! Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. Wie deze blog volgt, weet dat ik een groot fan ben van ...
Wijnspijs: Oosterse zalm wraps
Oosterse zalm wraps – Een craving had ik laatst naar de Thaise keuken. De smaken dan, want of ze dit nou precies in Thailand eten, durf ik niet met zekerheid te ...
Lievelingsgerecht: asperges, zalm & pinot blanc
Het aspergeseizoen is nog niet officieel begonnen, maar vanaf het moment dat het witte goud in de schappen ligt, ben ik er als de kippen bij. Het is echt mijn ...
Wijnspijs: riesling met verse springrolls
In ons drukke bestaan vinden we, de vriendengroep, gelukkig meestal maandelijks tijd voor een gezamenlijk etentje. Elke maand is het de beurt aan een andere chef, de rest mag zitten en genieten. ...
Wijnspijs: Tournedos Rossini, maar dan anders
Het is inmiddels drie jaar geleden dat ik in Piemonte was en een koffer wijn mee terug nam naar Nederland. Vandaag heb ik nog één fles over. Ik ben (nog) niet zo ...
Wijnspijs: welke wijn bij sushi?
Een enorme sushi-fan kan ik mezelf niet noemen, maar kan het van tijd tot tijd wel waarderen. Een goede California Roll of Crispy Spicy Tuna sla ik niet af. Qua ...
Wijnspijs: 3x pizza met 3x wijntip
Oh, yeah it’s pizza night! Misschien kraak je sneller een biertje naast een pizza, maar hey, wijn doet het ook goed. Maaaar…. onthoud wel: de ene pizza is de andere niet. ...
Diep van binnen houdt iedereen van gourmetten
Nu moet ik toegeven dat ik niet altijd enthousiast bent over het hele gourmet-gebeuren. Moest daarom ook hardop lachen om dit scherpe artikel. Er zijn veel gourmet-haters, wat ik dus ook ergens ...
Wijnspijs: risotto al porcini
Oeh la la, dit is weer zo’n gerecht wat helemaal niet moeilijk is, maar je tafelgenoten zo enorm kan verrassen. Mits je er de goede wijn bij schenkt. Want champignons ...
Wijnspijs: club’s tikka massala met welke wijn?
Na mijn tripje Elzas en de vele wijnen die ik heb meegenomen, had ik al een tijdje het plan om zelf tikka massala te gaan maken. Elke keer werd er ...
Wijnspijs: kikkererwtenburgers
Soms heb je zin in knoflook of in mosterd of in allebei… Vandaag was zo’n dag. Ik had nog een pot kikkererwten ergens achter in mijn kastje staan en ik dacht: ...
Wijnspijs: makkelijk stoofpotje
Wat is er lekkerder dan een stoofpotje op een druilerige herfstdag? Niets! Het is een makkelijk recept, maar vergt wel even wat uurtjes kooktijd. Natuurlijk combineren we die wel met een ...
4x Zeeuwse wijn met Zeeuwse gerechten
Razenddruk hebben we het. Zelfs te druk om bij elkaar te eten, terwijl het zo leuk is. ‘Nee, ik kan niet komen, want ik moet nog driehonderd mails lezen’. Altijd maar drukdrukdruk. ...
Pizza met peer, gorgonzola en walnoten
Een van de beste combinaties die er zijn: peer & gorgonzola. Zoet en zout. Tover dat bij elkaar op een pizza en je hebt gegarandeerd succes aan tafel. Vergeet de wijntip ...
Recept van mijn oma: Zeeuwse mosselen
Als geboren en getogen Zeeuw kijk ik elk jaar weer uit naar het mosselseizoen. Voor mij een teken dat de zomer weer begonnen is. Maar hoe bereid je dat Zeeuwse ...
Wat drink je bij het witte goud?
Ja, hoor, ze zijn er al een tijdje, de asperges! Ik heb er al een paar keer van mogen genieten. Het blijft een feestje op je bord. Heb je ze ...
Welke wijn bij de BBQ?
Het zijn weer tropendagen! Het zonnetje komt weer tevoorschijn en de parken zitten vol met barbecuende mensen. BBQ en bier gaat natuurlijk samen als een auto en wielen. Toch wil ...
Wijnspijs: Quiche lorraine
’s Werelds bekende quiche is toch wel de Quiche lorraine. Een simpele hartige taart met spek en kaas, waar tal van variaties op te verzinnen zijn. Het allerlekkerste bij de ...
Cheesecake met pecannoten en karamel (en Moscatel de Setúbal)
Een paar weken geleden gaf ik een wijnproeverij in Portugal – uiteraard met Portugese wijnen in de hoofdrol. Als afsluiter had ik een Moscatel de Setúbal 10 anos in gedachten ...
Welke wijn bij chocolade?
Welke wijn bij chocolade? Chocolade is geen makkelijke partner in de wijnwereld. Denk alleen maar eens aan die textuur, het smelt op je tong en laat een romig laagje achter. ...
Nog meer klassiekers: 7x rode wijn en kaas
Onlangs was het #nationalwineandcheeseday in Amerika. Klinkt hysterisch, maar waarom ook niet? Het lijkt mij een topdag. Wijn en kaas zijn een gouden duo, mits je natuurlijk de juiste combinaties ...
Brownies met Banyuls
In mijn hoofd had ik het al helemaal bedacht. Ik wilde een proeverij afsluiten met een winnaar. Vorig jaar was dat Sauternes met een perentaartje én roquefort. Gekke combi, maar het ...
Amanteigado is het lekkerste kaasje ooit!
Als je fan bent van romige, boterzachte kazen, zit je gebakken met amanteigado. Letterlijk vertaald staat amanteigado voor ‘boterachtig‘ en dat is ‘ie zeker als je ‘m een tijdje buiten de koelkast ...
Wijnspijs: stoofperen in PX (Pedro Ximénez)
Toen mijn moeder afgelopen zomer naar Malaga op vakantie ging, twijfelde ik geen moment: ‘mam, neem even een flesje PX mee terug, alsjeblieft!’ Zo gezegd, zo gedaan. En dus stond het flesje ...
Bij de champagne: brie met frambozen en walnoten
Stel je voor: gesmolten brie met sugar-coated walnoten en frambozen gemarineerd in honing en balsamico-azijn. Kan het leven nog mooier worden dan dit? I think not. Oké, ik zal toegeven ...
6 klassiekers: wijn & kaas
Vorige week was het #nationalwineandcheeseday in Amerika. Klinkt hysterisch, maar waarom ook niet? Ik ga hier eens een aantal blogs aan wijden. Te beginnen met klassieke, toegankelijke combinaties, die iedere wijnliefhebber ...
Wijnspijs: Dadeltaart van The Holland Road
Al enige tijd maak ik furore met de dadeltaart, een overheerlijke, niet-#fitgirl-waardige taart, die tijdens de laatste wijnproeverijen voor veel ooh’s en aah’s zorgde. Helaas niet door ondergetekende verzonnen, maar door stichting The ...